Perspex en glas: wat is het verschil?

Perspex en normaal glas zijn op het eerste gezicht bijna niet van elkaar te onderscheiden. Beide zijn transparant, kunnen voor dezelfde doeleinden gebruikt worden en hebben het woord ‘glas’ in de benaming. Toch zijn perspex en glas andere materialen, Perspex is namelijk een kunststof en wordt ook wel acrylaat genoemd. De belangrijkste verschillen tussen de twee zijn hieronder voor je op een rijtje gezet.

  1. Perspex is lichter
    Een groot voordeel van perspex is dat het veel minder weegt dan glas en daarom grote gewichtsbesparing biedt. Perspex is zo ongeveer twee keer zo licht als gewoon glas.
  2. Perspex is sterker
    perspex is wel 25 keer sterker dan glas. Dit lijkt bijna onmogelijk, toch is het waar. Perspex is namelijk gemaakt van kunststof dat mee kan buigen, door de flexibiliteit van dit materiaal breekt het dus ook minder snel.
  3. Perspex is helderder
    Perspex laat wel meer dan 90 procent licht door en is daarmee helderder dan glas. Hierdoor valt het bijna niet op wanneer je een spatscherm van perspex op je bureau plaatst.
  4. Perspex is goedkoper
    Een leuk voordeel van perspex is dat het goedkoper is dan gewoon glas. Glas kost tussen de 70 en 120 euro per vierkante meter, terwijl perspex tussen de 50 en 100 euro kost. De prijzen hangen af van de dikte van het glas.
  5. Perspex is eenvoudig te bewerken
    Perspex is ook eenvoudig te bewerken en kan daardoor voor veel verschillende toepassingen gebruikt worden. Zo wordt het gebruikt als glasvervanging bij voorzetramen en overkappingen of als bescherming bij schilderijen of foto’s. Ook wordt perspex gebruikt als bescherming tegen virussen, spatschermen kunnen geplaatst worden in kantoren, winkels en restaurants.
  6. Perspex is veiliger
    Perspex is slagvast, dit betekent dat het niet versplintert wanneer het breekt. Dit gebeurt wel bij normaal glas. Perspex is daarentegen niet geschikt als veiligheidsbeglazing, dit is omdat het materiaal brandbaar is. Bij verbranding zal er nauwelijks rook ontstaan en komt er alleen waterdamp en koolstofdioxide vrij, dit zijn volledig onschadelijke stoffen.
  7. Perspex is recyclebaar
    Perspex is bovendien gemakkelijk recyclebaar, waardoor het materiaal op een later tijdstip gebruikt kan worden voor andere toepassingen.

Perspex bestellen

Plexidirect heeft een groot aanbod in perspex spatschermen van diverse afmetingen. Bestel eenvoudig een kantoorscherm, baliescherm of hangend perspex scherm via de webshop. Het is ook mogelijk om perspex op maat te bestellen met behulp van onze configurator. De perspex platen kunnen vervolgens voor diverse toepassingen ingezet worden.